Сè што не знаевте за газираната вода

Сè што не знаевте за газираната вода

Газираната вода е пијалок кој НЕ содржи шеќер, масти или калории и го хидрира телото. Кога мала количина јаглерод диоксид се раствора во вода под притисок, таа произведува блага карбонска киселина, што на водата и дава нота на пенливост и радост. Но, тоа и понатака е ВОДА. Овој метод се нарекува карбонизација и може да се примени во минерални води кои содржат разни минерали или во слатки сокови, како што се тоници и кола.

Газираната вода е безопасна и корисна

Нутриционистката Кери Ганс, од Менхетен, Њујорк, тврди дека “газираната вода е исто толку хидратантна и здрава и дека меурите во неа додаваат само благ вкус”. Тој препорачува додавање свежи ореви, нане, краставици, лимони или друго свежо овошје во газирана вода. На овој начин, директно во организмот внесувате освежување и ведрина.

Кристи Кинг, висок клинички нутриционист во Детската болница во Тексас во Хјустон, вели дека клиничките испитувања ја докажуваат безопасноста на газираната вода за коските и забната паста. Ерозијата на забите произлегува од пијалоци заситени со шеќер во врска со карбонизацијата.Тоа се сода соковите и пијалоците.

Меурчиња во газираната минерална вода му помагаат на варењето, особено на мастите, и го олеснуваат празнењето на дебелото црево. На овој начин, телесната маса се намалува и помага да се исчисти телото. Кога нашиот стомак е во рамнотежа, тогаш расположението е подобро.

Новинарите во Клиниката Мајо велат дека газираната вода е здрава како и обичната вода. Единствено важно е секој ден да се консумира доволна количина на вода, за да се задоволи потребата од хидратација.

Loading...