ЌЕ ВИ СЕ ЗАВРТИ ВО ГЛАВА ОД ЦИФРИ: Нема да верувате колку ПАРИ се вртат околу Евровизија

ЌЕ ВИ СЕ ЗАВРТИ ВО ГЛАВА ОД ЦИФРИ: Нема да верувате колку ПАРИ се вртат околу Евровизија

Организаторите на овогодинешната “Евровизија” се обидоа да и дадат на публиката спектакл кој не се гледа секојдневно на малите екрани, а вечерва е втората полуфинална вечер на најголемото музичко натпреварување во Европа.

Првата Евровизија се одржа во Лугано 1956 година, а в 1957 Австралија, Данска и Велика Британија беа дисквалификувани поради задоцнетите пријаци, додека четири земји беа прогласени за победници во 1969 година – Франција, Холандија, Шпанија и Велика Британија бидејќи листата беше со ист број поени.

По 49 години, Португалија е повторно домаќин. Околу најголемиот музички фестивал во Европа, многу пари се вртат, според некои европски медиуми, Португалија ќе инкасира 23 милиони евра од Евровизија. Тоа се седум милиони евра помалку од минатата година која се одржа во Украина.