Шокантно: 11 работи кои можете да ги видите само во Кина!

Смрзнати крокодили

За Западот, Кина и нејзината култура се често фасцинатни, но многу пати и доста бизарни.

Се чини дека Кинезите секогаш имаат некој скриен ас за да ја изненадат светската јавност, без разлика колку и да читате за нив и се трудите да ги запознаете. Овие примери се секако доказ дека се случуваат по малку бизарни, па дури и шокантни работи во таа земја:

  1. Во стоковните куќи продаваат цели ајкули и крокодили. Се подразбира, тие ги јадат ајкулите и крокодилите,односно делови од нив.
Ајкула на пазар за продавање
Смрзнати крокодили

2. Полициските кучиња ги заменуваат со гуски кои полицијата во некои земји ги воведоа како алтернатива. Велат дека имаат прекрасен вид и генерално се однесуваат агресивно.

Гуски наместо кучиња

3. Во апаратите во подземната железница во кои на запад најчесто се чуваат чоколади и сокови, во Кина може да се купат живи ракови. Тие се чуваат во пластични кутии, на температура од 5 степени.

Живи ракови

4. Сообраќајните гужви се многу чест пример во Кина, но нивниот размер и количината на автомобили е невидено.

Сообраќајна гужва

5. Менталната слика на Кина генерално и не е најдобра, бројните работни часови, жртвување на приватниот живот и културата на негирање на проблемите резултираат со голема стапка на самоубиства. Бидејќи таквите работи се штетни за угледот на компаниите, тие околу нивните канцелариски згради имаат поставено мрежи кои треба да спречат самоубиство.

Голем број на самоубиства

6. Браковите со духови е една од најбизарните работи која може да се замисли. Телата на починатите се продаваат за илјадници долари, со цел семејствата да организираат свадби за своите починати членови на семејството, бидејќи тие веруваат дека тие се несреќни во нивниот задгробен живот.

Духови и свадби со починати

7. Продаваат воздух во конзерви, што е резултат на високото загадување и чадот во државата. Маски на лицето се нешто што некако може да го сфатиме, но воздух во конзерви е нешто над се. Може да се купи и во различни вкусови.

Продаваат воздух во конзерви

8. Додека остатокот од светот плански се решаваат од нив, Кинезите своите лебарки ги одгледуваат на фармите. Тие ги користат како традиционална медицина, а нивното размножување е бизнис кој расте и одлична инвестиција.

Одгледуваат лебарки

9. Градовите на духови не се необични во Кина, бидејќи нивната брзорастечка градежна индустрија има изградено толку многу што низ целата земја постојат цели градови без еден жител.

Градови на духови

10. Од една страна, урбанизација и индустријализација, а од друга страна природни убавини. Оваа 270 милиони години стара “камена шума” е пример за ова, а исто така е и локацијата на Светско наследство на УНЕСКО.

Камена шума

11. Во Кина, често се гради и обновува, а сите не се спреми за таков чекор. Постојат голем број згради чии жители одбиваат да се иселат од своите домови, околу кои се гради вистински градилишта. Тие ги нарекуваат “куќички на нокти”.

Куќички на нокти
Loading...