Уметност од овошје и зеленчук! (Фото)

Уметност од овошје и зеленчук! (Фото)

Во спомен на брокули или цвеќе, првата асоцијација секогаш се памети од детството, моментите кога нашата мајка нѐ присилува да го јадеме нејзиниот дел од зеленчук до крај. Сепак, во Јапонија, овошјето и зеленчукот имаат многу пошироко значење отколку само храна. Таму од обична јаболка се прават мали уметнички дела.

Мукимноно е древна јапонска вештина за резбање на овошје и зеленчук. Се смета дека потекнува пред повеќе од илјада години, но попопуларна е од 17 век.

Погледнете некои од најимпресивните дела на Мукимноно вештината …