Дали ќе добиете рак на белите дробови? Тестирајте се веднаш, овој калкулатор дава прецизна прогноза од 90%

Дали ќе добиете рак на белите дробови? Тестирајте се веднаш, овој калкулатор дава прецизна прогноза од 90%

Можете брзо да ги процените вашите шанси без да одите на лекар

Ракот на белите дробови убива милиони луѓе секоја година ширум светот, но научниците сега имаат нов начин на пресметување на ризикот од рак на белите дробови. Едноставниот калкулатор, кој, како што покажа тестот – 90 проценти е точен, веќе доби низа позитивни критики за одлична идеја. Ова е прв тест од овој тип, кој може да го предвиди ризикот од рак на белите дробови дури и кај оние кои не се сметаат за ризична група, како што се младите и непушачите.

Калкулаторот бара да внесете податоци за тоа колку долго пушите (ако пушите) и колку цигари пушите на ден. Ова се двата најголеми фактори на болеста. Во секој случај, тим од норвешки и грчки истражувачи сега додадоа уште два фактори на ризик за рак на белите дробови на листата: гадна кашлица во одредено време од годината и трошење многу време во чадливи соби. Оние кои престанаа да пушат, калкулаторот ги прашува кога последен пат запалиле цигара. Ризикот драматично паѓа со текот на времето.

Другите две прашања се однесуваат на возраста на испитаниците, бидејќи постарите се со поголем ризик од болест. Треба да го внесете индексот на телесна маса во калкулаторот, бидејќи е познато дека, колку е помала, ризикот е поголем. Истражувачите се надеваат дека калкулаторот ќе им помогне на лекарите да ја проценат сериозноста на состојбата и дека по тестирањето, некои луѓе едноставно ќе решат да престанат да пушат на време.

Сопствениот ризик од рак на белите дробови можете да го пресметате ОВДЕ.