Канцелариските работници можат да изгубат повеќе од 3кг годишно правејќи само една работа

Technology Business Work Computer Working Office

Многумина кои што никогаш не биле на работа како канцелариски работници им се чини дека таа работа е многу лесна. Седите пиете кафе, си пишувате на комјутер и си имате пауза кога сакате…, но тоа не е така. Канцелариските работници мора да останат приковани за своите столчиња во текот на целиот ден и како и останатите работници имаат пауза само од 30 минути во кој што треба да станат да се раздвижат и да јадат.

Coffee Mug Workstation Cup Computer Home Office

Од самото тоа што тие се по цел ден на столче, канцелариските работници се склони кон дебелеење, но и кон други здравствени проблеми претежно болки во нозете и грбот.

loading...

Едно ново истражување кое што било спроведено на над 1000 канцелариски работници на старост до 33 години и со просечна тежина од 65 кг покажало дека доколку на работа наместо да седите, Вие стоите, годишно можете да изгубите и над 3 кг.

Woman Girl Work Fatigue Computer Office

– Стоењето не само што согорува повеќе калории, тоа представува и додатна активност за мускулите кои што пак допринесува како заштита од срцев удар, мозочен удар и дијабетес. Важно е да избегнувате да седите по цел ден. Стоењето нека биде првиот чекор кој што ќе го превземете за да си помогнете самите себеси. Секоја канцелариски работник мора да се бави и со спорт т.е да има физичка активност. – изјавил Франциско Лопез-Хименез авторот на ова истражување.

Според Франциско најдобро е дневно да стоите по 6 часа.

loading...