10 Работи поврзани со Бакнежите

Photo: Pixabay.com

Доколку сте нерасположени, бакнувајте се, бидејќи неколку секунди подоцна ќе видете еуфорични. Стручните лица тврдат дека при бакнувањето се ослободува енофрин и допамин кои што делуваат многу појако и од морфиумот, но приказната за францускиот бакнеж не завршува тука.

1. Дали сте знаеле дека со еден француски бакнеж Вие поттикнувате на работа дури 146 мускули, од кои 34 се на лицето, што на долги стази можат да ги спречат брчките.

Шеќерот создава брчки

2. Доколку се бакнувате 15ина минути, Вие ќе согорите дури 20 калории.

3. Две третини од луѓето ја вртат главата надесно додека се бакнуваат.

Photo: Pixabay.com

4. Дури 37 проценти од мажите ги држат затворени очите додека се бакнуваат, а кај жените овој процент е висок и изнесува 97%.

5. За бакнежот, темнината не е никаква пречка, бидејќи во нашиот мозок се наоѓа посебна врста на неурони кои ни помагаат да регистрираме нечии усни во темница.

6. Некои луѓе имаат страв од француски бакнеж, а таа болест се нарекува филематофобија.

7. Во бакнување човекот поминува две недели од својот живот, бидејќи просечно човекот се бакнува околу 25.000 пати во животот. Тука спаѓаат и бакнежите во образ.

Photo: Pixabay.com

8. Истражувањата покажале дека мажите кои што ќе ги бакнат своите девојки/жени пред да заминат на работа, се многу попродуктивни од останатите.

9. Во некои Американски држави има закон кој што го ргулира бакнувањето, па така во Хартфорд на жените им е забрането да ги бакнуваат своите мажи во недела.

10. Страсните бакнежи се подобни за размена на 278 бактерии.