Кинески биолошки часовник кој не греши: Откријте сами кој орган од телото не ви функционира добро!

Кинески биолошки часовник

Кинескиот биолошки часовник ги покажува интервалите со кои енергијата циркулира низ делови од нашето тело, а секој два часа дневно е најсилна во одреден дел. Тогаш карактеристиките на тој дел од телото се најдобри, и ако има проблем, симптомите ќе бидат најизразени во тој период.

Нашето тело, покрај сите познати системи (дигестивни, нервни, васкуларни, лимфатични …), исто така, содржи меридијански енергетски систем.

Меридијаните се канали, како што се крвните садови, низ кои минува енергијата на животот и влијаат на правилното функционирање на целото тело и размена на супстанции во него. Има 12 главни меридијани и секој припаѓа на одреден орган на кој е именуван и кој ги одредува неговите функции. Ова се меридијаните на белите дробови, дебелото црево, стомакот, слезината, срцето, тенкото црево, мочниот меур, бубрезите, мозокот, жолчниот меур и црниот дроб.

Според теоријата на јин / јанг, меридијаните се поделени во шест пара – 6 јин и 6 јанг меридијани. Јин меридијаните вклучуваат целосни тела кои вршат функции за собирање, складирање и преработка на храна / супстанции и енергија во телото: белите дробови, слезината, срцето, бубрезите, срцето и црниот дроб. Јанг меридијаните вклучуваат шупливи органи чија функција е да се разменат, екскреција (супстанции, енергија): дебелото црево, стомакот, тенкото црево, мочниот меур и жолчен меур.

Според правилата на кинеската медицина и законот за ритам, секој меридијан кој одговара на одредени органи и телесни функции, во 24-часовен циклус работи со “полна сила” само 2 часа, додека 12 часа подоцна, исто така, во текот на 2 часа – се одмара и има најниско ниво на активност.

Лекар од кинеската медицина најпрво ќе побара од пациентот во кое време се појавуаат симптомите на некоја болет или нарушување на телото. По тоа ќе знае во кој дел од телото е проблемот, односно енергијата циркулира потешко или каде има премногу енергија, што исто така не е добро.

Максимално време на функционирање

Од 1 до 3 часот, црн дроб: (детоксикација, мускули и очи)

Од 3 до 5 часот, плуќа (кожа)

Од 5 до 7 часот, дебело црево (асимилација, елиминација, кожа)

Од 7 до 9 часот, желудник (лимфата, храната и варењето)

Од 9 до 11 часот, слезина (лимфата, храната и варењето)

Од 11 до 13 часот, срце (артерии, циркулација на крвта)

Од 13 до 15 часот, тенко црево (варење, асимилација, артерија)

Од 15 до 17 часот, меур (коски, заби, елиминација, честење)

Од 17 до 19 часот, бубрези (коски, заби, уши, филтрирање, елиминација)

Од 19 до 21 часот, срцев мускул (затегнување на крвните садови)

Од 21 до 23 часот, троен загревач (терморегулација)

Од 23 до 01 часот, жолчка (варење, мускули, очи)

Минимална функција или време за одмор

Од 1 до 3 часот, тенко црево (варење, асимилација, артерија)

Од 3 до 5 часот, меур (коски, заби, елиминација, чистење)

од 5 до 7 часот, бубрези (коски, заби, уши, елиминација, филтрирање)

од 7 до 9 часот, срцев мускул (затегнување на крвни садови)

Од 9 до 11 часот, троен загревач (терморегулација)

од 11 до 13 часот, жолчка (варење, мускули, очи)

од 13 до 15 часот, црн дроб (детоксикација, мускули, очи)

Од 15 до 17 часот, плуќа (кожа)

Од 17 до 19 часот, дебело црево (асимилација, елиминација, кожа)

Од 19 до 21 часот, желудник (лимфа, храна, варење)

Од 21 до 23 часот, слезина (лимфа, храна, варење)

Од 23 до 01 часот, срце (артерии, циркулација на крвта)

Кога еден орган е со врвна енергија, оној на спротивната страна на биолошкиот часовник (12 часа разлика) е на најниско ниво на енергија.

На пример, помеѓу еден и три часот, црниот дроб го достигнува својот врв, а тенкото црево е на најниско ниво на енергија.

Затоа, ако јадеме доцна во ноќта, храната не се апсорбира во тенкото црево, неопходно е да се избегне некоја активност во време кога енергијата на телото вклучена во оваа активност е најниска.

Loading...