Овие 10 здравстени проблеми побрзо ќе ги излечите со Ракија

Добрата стара ракија е заштитен знак на овие простори, а приказните за нејзината лековитост траат со векови и се пренесуваат од колено на колено.

Напиј се ракија, ќе ти биде подобро” е реченицата која сигурно досега ја имате слушнаот неколку пати. Лозова и шливовицата се најпознати ракии на нашиве простори (лозова Македонија, шливовица Србија). Посебно се популарни оне ракии во кои што се додаваат разни тревки или пак овошја за да се добијат лековити својства од ракијата.

Сепак мрра да бидеме претпазливи во конзумирањето на ракијата, бидејќи таа во себе содржи големо количество на алкохол. Во продолжение можете да прочитате неколку лековити својства на ракијата.

1. Болки во желудникот

Можеби сте јаделе “тежок” и мрсен ручек кој што ви предизвикал болки во желудикот. Пола чашка ракија за многу кратко време ќе направи тие болки да исчезнат.

2. Забоболка

Голтка ракија држете ја околу 10-15 секунди на болниот заб, потоа промучкајте и исплукајте. Оваа постапка направете ја 3-4 пати и забоболката ќе исчезне.

3. Болки во грлото

Доколку болките во грлото се предизвикани од инфекција, ракија со неколку капки прополис успешно ќе го дезинфицира грлото. Исто така добро би ви дошло и чај со неколку капки ракија во него.

4. Болки во грбот

Искористете ракија за да го измасирате болното место. Откако ќе го зимасирате одморете неколку часа и повторно повторете ја постапката. За оваа намена се препорачува да користите комовица ракија.

5. Вкочанет врат

Исто како и болките во грбот, така и вкочанетиот врат можете да го третирате на ист начин т.е со масажа.

6. Болки од ревматски заболувања

Кај оние што имаат проблем со артритис, масажа со ракија значително им ги намалува болките.

7. Отоци

Ракијата докажано е дека помага и при отоци. Така да можете отокот или да го измасирате или да му ставите облога од ракија и после неколку минути ќе почуствувате промени.

8. Лоша циркулација

Исто така докажано е дека ракијата помага за подобра циркулација на крвта. Докажано е дека по една ракија на сабајле вие ќе имате многу подобра циркулација на крвта.

9. Уролошки проблеми

Ракијата со першин е сојузинк во борбата против бакетриолошките инфекции во уринарниот тракт.

10. Мачнина при возење

Доколку и Вие имате проблеми со повраќање и гадење додека се возите, Ви препорачуваме пред да се возите да се напиете 1 чашка ракија не повеќе затоа што може да направите контра ефект.